1353078652 facebook 1353078663 twitter 1353078747 linkedin youtube 1353078780 flickr
Home \ Notícies \ Nyala, campió mundial de la classe 12 metres. Moonbeam IV, Marigold, Peter i Samurai, vencedors de la VII Puig Vela Clàssica Barcelona
dilluns, 21 de juliol de 2014 10:54

Nyala, campió mundial de la classe 12 metres. Moonbeam IV, Marigold, Peter i Samurai, vencedors de la VII Puig Vela Clàssica Barcelona

  • El vent va bufar l'√ļltim dia de classificaci√≥ oferint un espectacle √ļnic amb dos camps de regates paral¬∑lels per a cada una de les proves.
  • M√©s de 600 armadors i mariners de 10 pa√Įsos d'Europa i Am√®rica han competit per dos dels trofeus de la vela cl√†ssica m√©s rellevants de l'any.
  • El lliurament de premis va tenir lloc al Reial Club N√†utic de Barcelona, on es van lliurar els guardons als guanyadors de les diferents categories d'ambdues regates.

Dissabte 19 a la tarda va finalitzar l'√ļltima jornada tant del Campionat del M√≥n Puig 12mR World Championship com de la VII Puig Vela Cl√†ssica Barcelona, proves que s'han disputat des del passat dilluns ‚Äď 12 metres ‚Äď i dijous ‚Äď cl√†ssics ‚Äď en aig√ľes barcelonines. Mig centenar de velers i m√©s de 600 navegants d'una desena de pa√Įsos han competit aquests dies per coronar el podi de dues de les regates de cl√†ssics m√©s importants de l'any a Barcelona.

Els vencedors per categories de la VII Puig Vela Cl√†ssica han estat el Samurai (Cl√†ssics), el Moonbeam IV (Big Boats), el Marigold (√ąpoca Cangreja) i el Peter (Marconi). Aquestes embarcacions han recollit el seu guard√≥ de mans de Marc Puig, President de Puig; Xavier Trias, Alcalde de Barcelona, Maite Fandos, Tinent d'Alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports de l'Ajuntament de Barcelona; Gerard Figueras, director del Consell Catal√† de l'Esport, Xavier Torres, President de la Federaci√≥ Catalana de Vela; Enrique Corominas i Jordi Puig, President i Vicepresident del RCNB, respectivament. Aix√≠ mateix, en el Mundial de 12 metres, s'ha unit al lliurament dels guardons Luigi Lang, Vicepresident de la Flota del Sud d'Europa de la ITMA (International Twelve Metre Asociation). En aquesta categoria va resultar guanyador l'itali√† Nyala de Patrizio Berteli.

Emoci√≥ i tensi√≥ fins a l'√ļltim moment
Dia complicat per a navegar en el litoral barcelon√≠, en una jornada que prometia molt amb els 12-14 nusos de Llevant (60¬ļ-70¬ļ) quan les embarcacions arribaven al camp de regates, per√≤ que va patir la s√≠ndrome de la calor. A mesura que la temperatura augmentava, el vent anava perdent for√ßa, complicant encara m√©s les coses la marejada de Llevant que seguia escombrant la zona de competici√≥.

En les majors eslores, la categoria Big Boats, dissabte es va imposar el Mariquita, seguit pel Moonbeam IV, mentre que els Moonbeam III, Rosalind i Eleonora van esgotar la seva paci√®ncia en la cada vegada major encalmada, optant per abandonar la competici√≥ de l'√ļltim dia. Sumada la prova de la tarda de dissabte a la disputada el dia abans, el Moonbeam IV va sumar 3 punts i es va proclamar vencedor de la regata. Darrere seu, i amb 4 punts, el Mariquita es va classificar segon amb 4 punts, completant el podi de vencedors el Moonbeam III.

El Marigold va confirmar la seva condició de líder entre els època Cangreja, repetint triomf parcial i acumulant 2 punts en el seu caseller parcial. També van repetir dissabte els resultats, el Kelpie i el Malabar X, els quals van sumar de nou un segon i un tercer, respectivament, en els seus comptes particulars, que els valia la segona i tercera posició en la classificació final.

La flota d'√ąpoca aparellada en Marconi va confirmar al Peter com a guanyador de la categoria despr√©s de repetir vict√≤ria l'√ļltima jornada. Darrere seu, l'intercanvi de posicions entre el Sonata i el Samurai va alterar tamb√© el seu ordre en la classificaci√≥ final. Empatats a 5 punts, el Manitou desfeia el desempat a favor seu gr√†cies al millor parcial que el seu rival en l'√ļltima prova, doncs tamb√© empataven a major nombre de segones o terceres posicions parcials. En quarta posici√≥ es classificava el Sonny i cinqu√® va ser l'Almaran New York.

La vict√≤ria de dissabte li va permetre al Samurai imposar-se a la categoria de Cl√†ssics, despr√©s d'afegir en l'√ļltima jornada un tercer al seu compte particular, mentre l'Emeraude, segon dissabte, va repetir posicions per a signar els mateixos 4 punts que el vencedor. La tercera posici√≥ final va ser per l'Argos, mentre el Galvana va pujar a la quarta posici√≥ despr√©s de guanyar l'√ļltima prova, mentre el Yanira tamb√© remuntava gr√†cies a la quarta posici√≥ de la tarda.

L'italià Nyala Campió Mundial de 12 Metres
Dissabte es va disputar la cinquena jornada del Puig Campionat del M√≥n de 12 Metres, amb dues noves proves. La tripulaci√≥ del Nyala, liderada per Francesco Bruni, va confirmar els pron√≤stics, imposant-se en la primera prova del dia i completar uns envejables parcials, que li asseguraven el triomf sense necessitat de completar l'√ļltima prova. Armat per Ernesto Bertelli, el Nyala succeeix al tron de la m√†xima competici√≥ de la Classe 12 metres al dan√®s Vanity V de Patrick Howaldt, guanyador de l'anterior mundial disputat a Flensfurg (Alemanya, 2011).

Si la primera posici√≥ tenia nom propi abans d'iniciar-se en l'√ļltima jornada, les espases estaven en alt per a les dues restants posicions de podi, a les que aspiraven tres embarcacions. L'alemany Trivia arrencava al mat√≠ cap al camp de regates amb un punt d'avantatge sobre el Vanity V i 2 punts respecte al brit√†nic Wings. En la primera m√†nega del dia, el Trivia augmentava el seu avantatge al creuar la meta segona, justament davant del Vanity V, mentre el Wings era cinqu√® i s'allunyava del podi a falta de l'√ļltima m√†nega.

La història dels campions

√ąpoca Cangreja: Marigold, pura eleg√†ncia
Marigold és un cutter d'època cangreja magníficament restaurat i mantingut. Va ser un dels primers dissenys de Charles Nicholson botat el 1982 a l'astiller de Camper i Nicholson a Gosport. El veler compta amb uns acabats d'autèntic estil victorià com el seu saló panelat de caoba i la seva taula central amb seients de pell.

Constru√Įt en primera instancia com un veler de regates, el Marigold tamb√© pot acomodar uns 12 convidats a bord i tres membres de tripulaci√≥. Aquesta embarcaci√≥ atrau l'atenci√≥ all√† on va i ha estat premiat al "Concours D'Elegance" el guard√≥ m√©s preuat de l'eleg√†ncia.

√ąpoca Marconi: Peter, un finland√®s de luxe
Dissenyat per Jary Lindblom i constru√Įt per Abo Batvarf, Peter √©s un dels cutter d'aparell Marconi m√©s r√†pids i lleugers de la seva categoria a Finl√†ndia. Aquesta embarcaci√≥ va obtenir un palmar√®s estel¬∑lar en les carreres del CIM, guanyant el Campionat del Mediterrani Occidental i el Trofeu Panerai el 2009. A m√©s de ser una excel¬∑lent embarcaci√≥ de regates, va ser constru√Įt amb l'espai suficient per albergar de quatre a sis persones. T√© veles i m√†stils de fusta fina de recent construcci√≥ que segueixen els planells originals.

Clàssics: Samurai, una embarcació familiar
Este Sloop Marconi de 1962, va ser dissenyat per Cesare Sangermani i constru√Įt pel seu propi amo, Secondo Pavese, un itali√† enamorat de la vela cl√†ssica. Des de l'any 1992, els tres germans Pavese van agafar el relleu i van seguir competint en el circuit de regates del Mediterrani. L'original nom de Samurai, el va escollir el patriarca perqu√® "ha de guanyar i si no es fa l'harakiri".

Big Boat: Moonbeam IV, un impressionant veler centenari
Aquest impressionant veler, dissenyat pel re anomenat William Fife III, és un dels pocs cutter àurics clàssics que segueixen navegant avui dia. Es tracta d'una de les embarcacions més belles del món, no només pel seu exterior, sinó també pels seus luxosos detalls. Es va començar a construir el 1914, però la Primera Guerra Mundial va provocar que no fos botat fins al 1929. El Moonbeam IV compta amb la peculiaritat d'haver estat l'embarcació escollida per Rainiero de Mónaco i Grace Kelly per passar la seva lluna de mel el 1956.

Aquest 2014 ha estat la coincid√®ncia que tant l'embarcaci√≥ com Puig, organitzador de la regata, complien 100 anys. Per aix√≤, dissabte a la tarda es va celebrar el centenari en el Reial Club N√†utic de Barcelona i Marc Puig, president de Puig, va ser l'encarregat d'homenatjar al m√≠tic veler amb un past√≠s amb el n√ļmero 8, d√≠git de la vela d'aquesta embarcaci√≥ carregada d'hist√≤ria.

12 Metres: Nyala, un mític Copa Amèrica
La història del Nyala es remunta a 1938, quan el nord-americà Frederick T. Bedford, president de Standard Oil Corporation, va decidir regalar a la seva filla un iot per festejar la boda d'aquesta amb Briggs Cunningham, un important capità de iot. Va ser la primera embarcació de 12 metres dissenyada per Olin Stephens i des del principi va resultar una embarcació molt veloç, arribant a guanyar dues carreres l'any del seu naixement i cultivant grans marques en diferents competicions d'anys posteriors.

Al llarg de la seva traject√≤ria, s'ha vist involucrat en diversos infortunis. El 1947, a causa d'una inesperada turmenta mentre competia en la regata de Mackinak, el seu m√†stil d'alumini va haver de ser substitu√Įt per un altre de fusta de Mouette. Anys despr√©s, el 1960, va naufragar a les roques de City Island durant l'hurac√† Donna. Despr√©s d'aix√≤, va haver de restaurar-se i es van introduir diferents canvis estructurals: es va canviar la popa i el m√†stil va ser traslladar. Actualment solca els mars europeus amb gran vigor. El seu √ļltim assoliment va ser guanyar, el 2008, el Campionat Mundial d'embarcacions cl√†ssiques, a Flensburg.

Classificació final (trofeus) VII Puig Vela Clàssica Barcelona:

- √ąpoca Cangreja:

1r. Marigold
2n. Kelpie of Falmouth
3r. Malabar X

- √ąpoca Marconi:

1r. Peter
2n. Manitou
3r. Sonata

- Clàssics:

1r. Samurai
2n. Emeraude
3r. Argos

- Big Boat:

1r. Moonbeam IV
2n. Mariquita
3r. Moonbeam III

- Trofeu Enric Puig: Marigold i Mariquita, Regne Unit

Classificació final (trofeus) Puig 12mR World Championship:

- Divisió Vintage:

1r. Nyala
2n. Trivia
3r. Vanity V

Chandler Havey Memorial Trophy: Nyala

Memorial Robert Tiedmann: Nyala

Azzurra Trophy: Nyala

La llista completa de classificacions:

- Puig Vela Clàssica Barcelona
- 12mR World Championship

Per a més informació i imatges, aquí.

Font: RCNB

Aquest web utilitza cookies per obtenir dades estad√≠stiques de la navegaci√≥ dels seus usuaris. Si continua navegant, considerem que accepta el seu √ļs. Si vol, pot canviar les seves prefer√®ncies o ampliar aquesta informaci√≥ aqu√≠ To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.

EU Cookie Directive Module Information