Barcelona acollirà la Copa Amèrica 2024

29 març 2022

Barcelona serà la seu de la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela del 2024, un dels esdeveniments amb més audiència del món per darrere del Mundial de Futbol, els Jocs Olímpics i el Tour de França.

Els representants del Royal New Zealand Yacht Squadron d'Auckland, com a club guanyador de l'última edició, han escollit la capital catalana per davant de les altres candidatures: València, Màlaga, Cork, Jiddah i la mateixa Auckland.

Aquest esdeveniment suposarà un gran impacte econòmic i mediàtic per a Barcelona, Catalunya i per a l'esport de la vela en el nostre territori. Rebrà una important inversió del sector públic i privat. 

Xavier Torres, president de la Federació, va assistir a la presentació i va destacar que “Estem molt feliços i orgullosos que la nostra candidatura hagi estat la guanyadora, s’ha treballat molt perquè el projecte fos engrescador. Aquest és un esdeveniment d’àmbit mundial que transcendeix més enllà de la vela. Té una gran projecció dins i fora del nostre col·lectiu. Tothom estarà mirant cap a Barcelona i Catalunya. És la Fórmula 1 de les regates i donarà un gran impuls a la ciutat perquè involucrarà a tot el teixit.” Torres posa en valor la importància d’empoderar a la ciutadania i les entitats per assegurar l’èxit d’aquest esdeveniment “Barcelona ‘92 va canviar el model de com organitzar esdeveniments esportius d’àmbit global. Els Jocs Olímpics de Barcelona són encara un paradigma esportiu perquè van implicar a tothom: ciutadans, entitats, comerços, etc. La resposta de la gent va ser extraordinària i els JJOO van ser claus per posicionar a la ciutat i mostrar al món el tarannà de tot un país. La Copa Amèrica de 2024 s’ha d’emmirallar en tot això. Hem de ser capaços de generar sinergies entre totes les entitats implicades i engrescar a tota la ciutadania perquè gaudeixi d’aquest espectacle i se’l faci seu. Per aconseguir-ho, és imprescindible que el col·lectiu de la vela abanderi el projecte i totes les persones que estimem el mar hem de ser petits ambaixadors.” Ja per últim, el president ha afegit “Les audiències estan molt bé, esperem batre rècords, però el veritable repte ha de ser que aquest esdeveniment perduri en el temps, que deixi empremta en la ciutadania, en la ciutat, en les entitats, en l’esport de la vela… cal que la important inversió pública que es farà sigui efectiva i, des de la Federació Catalana de Vela, farem tot el possible perquè així sigui”

La Copa Amèrica de Vela és un dels esdeveniments esportius amb més història i tradició del món. De fet, és la competició esportiva més antiga del món. El nom d'aquest trofeu rep el nom de la goleta estatunidenca "America" que va proclamar-se primera vencedora l'any 1851, amb motiu de la Gran Exposició de Londres. D'ençà de llavors, els equips estatunidencs i neozelandesos han estat els grans dominadors. Les embarcacions que actualment hi participen són monocasc voladors (AC75) d'última generació i de 20 metres d’eslora, capaços d'arribar fins a 45 nusos de velocitat. El format de la competició és de Match Race (un contra un), amb la qual cosa l'espectacle està assegurat. 

El defensor del títol, l'Emirates Team New Zealand, ja està classificat per a la gran final i s’haurà d’enfrontar a un d’aquests equips: l'Ineos Britannia; l'American Magic; el Luna Rossa italià, el Stars & Stripes i l'Alinghi Red Bull Racing. Tots ells participaran una fase prèvia, anomenada Copa Prada, i el vencedor s’enfrontarà a l’equip neozelandès. Cal destacar que en aquesta edició, per primer cop, hi haurà una prova femenina.

Sense cap mena de dubte,  la capital catalana estarà a l'altura, amb escreix, d'un esdeveniment d'aquesta magnitud.