Catalunya implementa una metodologia pionera en l’ensenyament de la vela

11 jul. 2022

Aquest estiu, l’Escola Catalana de Vela -àrea de la Federació Catalana de Vela que, entre d’altres, s’encarrega d’apropar l’esport de la vela a la ciutadania- ha implementat una nova actualització del seu model de formació de navegants en una vintena de clubs i escoles de Catalunya amb l’objectiu de transmetre, d’una manera pràctica i propera, tots els coneixements, detalls i matisos que fan de la vela un esport apassionant. 

La gran novetat d’aquesta actualització consisteix a dotar d’una estructura de conceptes amb un gran ventall d’exercicis perquè els conceptes siguin més fàcils d’assimilar i, sobretot, d’interioritzar. 

D’aquesta manera, l’alumne posarà en pràctica la teoria amb l’objectiu de convertir el coneixement en recursos pràctics en el dia a dia de la navegació, independentment de l’entorn i de les condicions meteorològiques. En aquest punt, la creativitat en l'elecció dels diferents exercicis és clau per involucrar l’alumne, despertar-ne l’interès i submergir-lo en el procés d’aprenentatge. 

Aquesta metodologia divideix l’aprenentatge en tres nivells: bàsic, mitjà i avançat. El nivell bàsic és una introducció a la navegació en què, incidint en l’orientació al  mar, l’alumne es farà una idea general de les principals maniobres i de tots els rumbs possible posant en valor especialment la seguretat i sense entrar en detalls tècnics. Al nivell mitjà, l’alumne guanyarà autonomia iniciant-se, amb seguretat, en una navegació menys guiada en la qual la intuïció i la mecanització dels moviments necessaris són l’eix de l’aprenentatge. Al nivell avançat, aprendran i posaran en pràctica tècniques i maniobres específiques -relacionades amb les diverses condicions de vent i mar- amb l’objectiu que naveguin amb llibertat i autonomia. 

És una metodologia oberta i flexible a totes les edats i plenament inclusiva amb les persones amb diversitat funcional  que s’estimen el mar i que volen aprendre a navegar. 

El contingut de la nova actualització de la metodologia s’ha englobat en unes fitxes dirigides als tècnics que, per primera vegada, està disponible en format digital, a més de la versió de paper. Aquest contingut, disposa d’una part teoricocontextual, una altra d’exercicis per a cada concepte i de gràfics i figures explicatives molt simples i intuïtives. A més a més, els alumnes quan s'inscriuen en un curs de vela reben un llibret on es resumeixen tots aquests continguts i des d’on es farà el seguiment de la seva evolució. 

Els clubs i escoles on s’està implementant aquesta metodologia són: GEN Roses, Empuriabrava Sailing, Club Nàutic l’Escala, Club Nàutic Costa Brava & Club Vela Palamós, Club Nàutic Sant Feliu de Guíxols, Club Vela Blanes, Club Nàutic d’Arenys de Mar, Club Nàutic el Balís, Vela Mataró, Club Nàutic Vilassar de Mar, Club Marítim Montgat, Barcelona International Sailing Center (BISC), Centre Municipal de Vela Barcelona, Centre Municipal de Vela el Prat, Club Nàutic Castelldefels, Club Nàutic Sitges, Club Nàutic Vilanova, Club Marítim Torredembarra, Club Marítim Altafulla, Club Nàutic Salou i Vela L’Ametlla. 
 

WEB DE LA METODOLOGIA 

BLOG DE LA METODOLOGIA