Comunicat en relació a la carta rebuda de Foment del Treball

24 nov. 2021

En resposta a la carta rebuda de Foment del Treball el 23 de novembre,  en relació als clubs afectats per la “Ley de Costas del Estado” i el seu reglament, i la possibilitat d’adscriure els clubs nàutics i marítims a Ports de la Generalitat per solucionar la seva situació, la Federació comunica:

Durant l’any 2020 es varen mantenir nombroses converses i reunions amb la Generalitat per valorar aquesta opció i la resposta rebuda va ser que aquesta via es enormement complexa. Malgrat aquestes indicacions, la Federació no ha deixat mai de tenir present aquesta via, així ho ha indicat als clubs afectats en totes les reunions amb ells. Des de la Federació seguim promovent la modificació del reglament, sense tancar cap porta a altres possibilitats.

En la darrera reunió d’aquest mateix novembre amb tots els clubs afectats, únicament el CN Vilassar de Mar va demanar aprofundir en aquesta via, la qual compta amb tot el respecte i suport de la Federació, animant al club a compartir els avenços que pugui obtenir i treballant-los, si s’escau, conjuntament. La Federació no ha fet ni farà cap acció que prèviament no hagi estat consensuada amb els clubs i parts implicades. Seguirem representant a tots aquests clubs afectats i mantenint, com fins ara s’ha fet, el contacte amb les administracions corresponents amb fermesa i continuïtat.

Si com afirma l’escrit de Foment de Treball hi ha altres clubs afiliats a la seva organització que prefereixen optar per la via d’adscripció a Ports, poden comunicar-ho a la Federació per qualsevol via o en qualsevol de les reunions que es fan amb els clubs afectats. Evidentment, la Federació recolza amb determinació tots els camins que els clubs afectats vulguin prendre unilateralment per assolir els seus objectius i posarem totes les eines que estan a les nostres mans per explorar totes les opcions.

Emplacem al Sr. Esteva que ens faci arribar els acords concrets i preacords que afirma va assolir amb la Generalitat i el Ministerio perquè, des de la Federació els puguem compartir amb tots els clubs afectats per la “Ley de Costas del Estado”. Malauradament fins ara, del seu escrit només hem vist expressions de bones intencions i cap acord tangible. Tant de bo ens equivoquem, aquests “acords i preacords” poden ser res més que intencions i voluntats, tal com ens han expressat avui mateix les administracions pertinents.

Sense fonament ni prova, en la carta de Foment del Treball signada pel Sr. Esteva s’exposa que els acords que diu havia assolit no es varen materialitzar perquè, i citem textualment, “va ser arran de la vostra protesta i oposició que aquesta via va quedar aturada”. Res més lluny de la realitat, tal com vam expressar en la carta el 29 de gener del 2020 dirigida al Sr. Esteva, al President de Foment i a diverses autoritats de la Generalitat, la nostra protesta fou adreçada únicament contra l’actuació unilateral i no informada del Sr.Esteva en la reunió mantinguda amb el Secretari d’Estat el Sr. Moran el dia 8 de gener del mateix any. 

Segons recull el web de Foment de Treball: “La Comissió d’Esports impulsarà les relacions del sector empresarial amb l’esportiu associatiu i les empreses del sector per generar estratègies conjuntes”. En honor a aquest fi semblaria raonable que Foment del Treball hagués sol·licitat informació amb la Federació que representa a tots els clubs afectats.  En lloc d’això, pocs minuts després d’enviar la carta, aquesta s’ha filtrat al diari esportiu digital CMD Sport generant incertesa a totes les parts implicades. Tot fa pensar que la carta es va escriure únicament amb l’objectiu de la seva immediata publicació i difusió, però en cap cas per ajudar a resoldre la ja de per si complicada situació dels clubs.

Aquest fet es veu agreujat si tenim en compte que fa pocs dies el diari La Vanguardia va publicar una notícia on afirmava erròniament que: “L’Estat decreta la demolició de deu clubs nàutics de platja”. Els mateixos clubs implicats varen haver de desmentir-ho amb celeritat davant l’alarma causada en els seus socis.

Es tracta d’un tema seriós i sensible que afecta clubs, municipis i sobretot treballadors i socis. La desinformació, alarmisme i informació interessada, causa sense dubte dolor i neguit al col·lectiu afectat. És per això que des de la Federació volem deixar palesa la falta de seriositat, prudència i rigor amb el qual Foment del Treball ha tractat aquesta qüestió.

De tot aquest estratagema orquestrat pel Sr. Esteva, no veiem cap resultat positiu per als clubs afectats, per l’esport, per la Federació Catalana de Vela o per Foment del Treball. Ens causa profunda tristesa i rebuig constatar que aquest rebombori mediàtic, una vegada més, sembla tenir un objectiu polític i personal.

Sr.Esteva, deixi d’enredar amb els seus ardits perjudicant la convivència del col·lectiu de clubs i esportistes que representa aquesta Federació. Si vol ajudar, ajudi amb la lleialtat que l’obliga el càrrec de president de la Comissió d’Esports de Foment del Treball, president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya i expresident de la Federació Catalana de Vela.


Barcelona, 24 de novembre.

Federació Catalana de Vela