El director del Consell Català de l’Esport visita una sessió del programa Esport Blau Escolar al Club Nàutic de Sitges

18 març 2021

El Consell Català de l’Esport, de la mà del seu director, Toni Reig, i acompanyat pel president de la Federació Catalana de Vela, Xavier Torres, ha visitat les instal·lacions del Club Nàutic de Sitges  per conèixer en primera persona l’activitat del programa Esport Blau de vela escolar que s’està realitzant a bona part de les comarques costaneres de Catalunya amb l’objectiu de promocionar i popularitzar aquest esport entre l’alumnat de 5è de primària de les escoles del litoral català.

També hi han estat assistit Jaume Monasterio, regidor d’Esports de l’Ajuntament de Sitges; Florencio Almunia, president del Club Nàutic de Sitges; Inés Vizcarro, directora de l’Escola Catalana de Vela; Oriol Marcé, subdirector general d’Activitats Esportives i Infraestructures del Consell Català de l’Esport (CCE); Carles Giralt, cap de l’Àrea d’Alt Rendiment i Esport Federat del CCE, i Carolina Garzo, cap de l’Àrea d’Esport Escolar del CCE.

Tots els presents han gaudit en directe de la destresa navegant dels alumnes de 5è A de l’Escola Pia de Sitges, tot just quan es troben a punt de finalitzar el programa.

Aquesta visita és una nova mostra de l’aposta del Consell Català de l’Esport per aquest programa -del qual, actualment, ja han gaudit més de 2.500 alumnes d’una quinzena de municipis catalans i una quarantena d'escoles- i per consolidar Catalunya com un país de mar

L’Esport Blau Escolar és un programa pioner a l’Estat -impulsat a l’any 2017 per la Federació Catalana de Vela, la secretaria general de l'Esport, el departament d'educació de la Generalitat i els Consells Esportius de Catalunya- que té com a objectiu formar molt més que navegants, persones, convertint el trajecte de l'educació en una apassionant travessia. El respecte al medi i a les nostres arrels, els hàbits saludables, el treball en equip i l'amor pel mar esdevenen molt més que valors, els ciments de tota una vida.

Aquest programa combina educació i esport, i proposa una activitat de formació poliesportiva en l’esport de la vela integrada dintre de l’assignatura d’Educació Física.

L’Esport Blau Escolar consisteix en 10 sessions anuals, distribuïdes en una primera sessió impartida pel professor del centre educatiu, 4 sessions de vela lleugera col·lectiva, 4 sessions de vela lleugera doble i individual i una última sessió que consisteix en una jornada final de caire lúdic competitiu, en els Clubs Nàutics amb Escola de Vela afiliats a la Federació. 

Els continguts se centren en uns estàndards del Sistema d’Ensenyament Unificat, una metodologia referent desenvolupada per la Federació Catalana de Vela, que garanteix un òptim aprenentatge per a tots els nivells i persones. 

Els municipis que hi participen són: Mataró, Roses, El Prat del Llobregat, Castelldefels, Palamós, l’Escala, Badalona, Sitges, Vilanova i la Geltrú, l’Ampolla, Arenys de Mar, Sant Feliu de Guíxols i Blanes. Pròximament s’hi sumaran: Sant Andreu de Llavaneres, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Salou, Premià de Mar, Coma-Ruga, Cambrils i el Masnou.