Jordi Xammar, primera medalla per un esportista català als Jocs Olímpics de Tòquio

04 ag. 2021

El barceloní Jordi Xammar, regatista del Club Nàutic Garraf, juntament amb el vigués Nico Rodríguez, ha aconseguit la medalla de bronze en classe 470 als Jocs Olímpics de Tòquio 2020. Una fita que, a més a més, ha suposat la primera medalla per a un esportista català en aquests Jocs

 

Xammar i Rodríguez arribaven a la Medal Race com a tercers classificats a només quatre punts dels suecs, que eren segons, i seguits ben de prop pels neozelandesos i pels britànics, en quarta i cinquena posició, respectivament. El tàndem catalano-gallec ha fet una gran sortida que els ha permès controlar en tot moment als seus perseguidors. Malgrat la bona arrencada, els suecs no han baixat la guarda i les opcions del Jordi i el Nico de penjar-se la plata eren escasses, l’objectiu era defensar el bronze i, finalment, amb molt d’esforç, han travessat la línia d’arribada en una cinquena posició que els ha valgut una merescudíssima medalla. 

 

La regata ha estat marcada per un suau vent que no ha superat els 8 nusos i pel domini aclaparador dels australians Will Ryan i Mathew Belcher, ors olímpics, que no han donat opció als seus rivals. La plata ha sigut pels suecs Anton Dahlberg i Fredik Bergstrom

 

En finalitzar la regata, Xammar ha declarat "Hem complert un somni. Portem tota la vida esperant el dia d'avui. Quan comences a navegar somies amb anar a uns Jocs i guanyar una medalla. Ser aquí, ser capaços de complir el millor dels somnis és especial. Aquest matí m'estava rentant les dents i sabia que estava enfront d'una oportunitat única i m'he dit a mi mateix: 'Fes-ho com vulguis, però torna amb una medalla". Hem sofert molt però ha estat una regata com tota la campanya, soferta però sense deixar de creure, sense rendir-nos i de lluitar fins al final".

 

Aquesta medalla és un nou èxit en la carrera del regatista català que suma en el seu palmarès un bronze olímpic, dos ors en les World Cup Series, una plata i un bronze mundial i dos plates i un bronze europeus, a més d’un bon grapat de mundials i europeus juvenils. 

 

Cal destacar els altres dos representants de la Vela Catalana en aquests Jocs Olímpics, el Florian Trittel (CN El Balís) i la Cristina Pujol (CN Port d'Aro). El Florian, fent parella amb la canària Tara Pacheco, sisè de la general, aconsegueix diploma olímpic en classe Nacra 17 i la Cristina finalitza en una meritòria vint-i-tresena posició.