Jordi Xammar i Nora Brugman, subcampions del món de 470

29 oct. 2022

Jordi Xammar i Nora Brugman (CN Garraf i CV Blanes) han protagonitzat una remuntada de pel·lícula en el Campionat del Món de 470 que els ha portat a guanyar la medalla de plata. Un subcampionat que situa a l'equip espanyol com un dels tàndems més capdavanters de la nova modalitat olímpica. A més, la medalla aconseguida avui a Israel se suma al subcampionat europeu d'enguany.

Després dels Jocs Olímpics de Tòquio, en els quals Xammar va guanyar el bronze al costat de Nicolás Rodríguez, la classe 470 en la qual navegaven va passar a ser mixta. Això va obligar la dupla nacional a buscar nous projectes per a competir per una nova medalla olímpica.

A principis de 2022 Jordi Xammar va anunciar que continuava en la carrera olímpica i que ho feia al costat de Nora Brugman, amiga de la infància de Jordi i gran regatista de la classe. Des del primer moment es van destapar com una tripulació de garanties, amb ganes d'arribar a conquistar el preuat or olímpic.

El primer test de la tripulació catalana va ser el Trofeu Princesa Sofía a Mallorca, la regata de vela olímpica més important del món i en la qual es van fer amb la victòria. A partir d'aquí les expectatives es van disparar però l'equip va continuar treballant igual, deixant de costat pressions externes i amb el camí clar: arribar a París 2024 pas a pas.

I el primer pas va ser demostrar que estaven entre els millors d'Europa, guanyant una medalla de plata que reafirmava el seu potencial. En el campionat del món que s'ha disputat aquesta setmana a Israel, Jordi i Nora han hagut de tirar de casta. Van començar fora del top 10 del mundial i van ser, dia a dia, escalant posicions fins a arribar a la Medal Race d'avui en el quart lloc. I avui no han fallat. Han guanyat amb solvència la regata final i han aconseguit assaltar la medalla de plata, que era possible però complicada. L'or quedava fora d'abast, perquè els alemanys Luise Wanser i Phillip Autenrieth han estat indiscutibles campions del món.