Escola sostenible

 

 

Podem canviar les nostres bombetes per llums de baix consum?

 

Tenim un bon aïllament tèrmic? Podem proposar-nos de canviar les finestres?

 

Podem plantejar-nos l’ús d’energies alternatives? Podem incorporar un sistema de plaques solars?

 

Tan dins, com fora de la oficina podem col·locar fonts d’aigua amb gotets fets de blat de moro o fècula de patata o gotets de paper. 

 

Si fem servir paper, comprarem sempre paper reciclat, el farem servir per les dues cares i imprimirem en B/N quan sigui possible.

 

Si tenim alguns electrodomèstic a la oficina com bombes d’aire, buscarem que siguin la màxima eficiència energètica. 

 

Recordem decorar la nostra oficina amb cartells de #Greensailing per a remarcar que la oficina ha fet esforços per ser més sostenible i consumir més responsablement!


 

 





 

 

Col·loquem els contenidors ben senyalitzats, i de diferents colors per a separar correctament tota la brossa generada: matèria orgànica, paper i envasos. Col·locarem cartells explicant amb icones on va cada brossa.

Els difusors d’aigua a les dutxes i els botons per activar la dutxa són mesures simple per a evitar malbaratar aigua dolça.

Podem col·locar expenedors de sabó ecològic a les dutxes, així els nostres regatistes no tindran que portar-lo de casa i ens assegurarem que és sabó respectuós amb el medi marí.

Al mercat existeixen una ample gama de llums que es regulen amb sensor de moviment. Uns aparells d’aquests ens asseguren que quan els alumnes marxin corrent, la llum s’apagarà!

 

Sabem que no estem sols i que són moltes les iniciatives a casa nostra i arreu del món que contribueixen a que la navegació sigui més ambientalment sostenible. Des de creuers d’empreses petites a grans convenis institucionals o segells internacionals de qualitat. Aquí trobareu algunes, coneixeu més?

Un projecte interregional i transnacional de Ports de la Generalitat que es va desenvolupar fins a l’any 2006 i que incloïa a més de 150 ports marítims i fluvials. L'objectiu va ser l’ambientalització dels ports i la reducció progressiva de l'impacte ambiental que generen les activitats portuàries i nàutiques del litoral del sud d'Europa. Les regions de Catalunya, les Illes Balears, el Llenguadoc-Rosselló, Cantàbria i l'Algarve, participants en el projecte, van signar un protocol de cooperació per treballar conjuntament. 

 

Ports Nets és un projecte per a unificar criteris, definir un valor de distintiu de qualitat i sumar esforços, per aconseguir els objectius comuns a tots els ports de les regions participants i, ser el punt de partida perquè altres regions europees el coneguin i l’implantin en els seus ports.


A la seva web, www.gencat.cat/mediamb/web_portsnets, trobareu una Guia de Bones Pràctiques Ambientals a la Pesca.

Projecte de l’Agència Catalana de Residus de recollida de deixalles marines desenvolupat junt amb les confraries de pescadors dels diversos ports de Catalunya i l’Autoritat Portuària de Barcelona.

Els pescadors que hi participen porten a terra voluntàriament les escombraries marines que «pesquen» i les dipositen als contenidors corresponents que posteriorment seran portats a les plantes de reciclatge.


www.residus.gencat.cat

Sailors of the sea és una entitat sense ànim de lucre, fincada als Estats Units d’Amèrica que ha elaborat decàlegs de bones pràctiques durant la navegació («Green Boating Guide»). Mitjançant la seva pàgina web conviden a organitzacions externes a fer sostenibles les seves regates. Participen en projectes de la ciència ciutadana («Ocean Watch») i en projectes de conservació d’espècies claus a les seves latituds com són els «boscos» de kelp. 


www.sailorsforthesea.org

Quan caminem per un port, un club o una platja sovint ens trobem plaques de diferents segells i certificacions que són indicadores d’un alt nivell de compromís amb la gestió mediambiental. Algunes de les més conegudes són:

 

Normes ISO

ISO és una organització internacional no governamental independent conformada per 162 organismes nacionals d'estandardització encarregats del desenvolupament de normes internacionals, de compliment voluntari per part de qualsevol organisme públic o privat. De les més conegudes i relacionades amb el medi ambient ens trobem les ISO 50001 i ISO 14000. Els organismes que s’adscriuen al seu compliment han de passar auditories anuals que avaluen la seva implementació. Actualment són considerades com segells de qualitat i compromís per part dels organismes que les adopten.

www.iso.org

L'EMAS (Eco-Management and Audit Scheme, o Reglament Comunitari d'Ecogestió i Ecoauditoria) és una normativa voluntària de la Unió Europea que reconeix a aquelles organitzacions (petites, grans, públiques o privades) que han implantat un SGMA (Sistema de Gestió Mediambiental) i han adquirit un compromís de millora contínua que es verificat per auditories independents. 

 

Bandera Blava és un guardó anual atorgat als municipis per la FEE des de 1987 (la FEE és una Fundació d’Educació Ambiental creada en 1982 formada actualment per més de 70 entitats ambientals de més de 60 països) de la qual l’Asociación de Educación Ambiental y del Consumidor (ADEAC) és part. Per a que una platja o port l’obtingui, ha de tenir i mantenir una bona qualitat de les aigües de bany, proporcionar serveis d’informació i educació ambiental als visitants, aconseguir una bona gestió ambiental, i proporcionar seguretat, serveis i instal·lacions adaptats a tots els visitants. 

www.adeac.es/bandera_azul

 

Projecte encetat pel programa de medi ambient de les Nacions Unides al 2017, amb l'objectiu d'implicar als governs, a la societat civil i al sector privat en la lluita contra les escombraries plàstiques marines: transformant hàbits, pràctiques, i creant normes i polítiques que permetin la seva reducció i disminueixin els seus efectes al medi marí. Clean Seas és una plataforma per a que centenars d'organitzacions locals puguin unificar esforços, coordinar activitats i intercanviar experiències i bones pràctiques per a la reducció dels plàstics al mar. 

La campanya contribueix als objectius del Global Partnership on Marine Litter, una associació voluntària composta per organismes internacionals, governs, empreses, acadèmics, autoritats locals i organitzacions no governamentals.


www.cleanseas.org

És una iniciativa comercial per permet la neteja de la brossa flotant que es troba a l'aigua en ports esportius, molls, clubs nàutics i ports comercials.

El Seabin és un dispositiu, com una paperera que sura sobre l’aigua i que la filtra, netejant-la de plàstics i d’altres contaminants com ara olis. 


www.seabinproject.com

Green Gullet és una Goleta Turca ecològica destinada al transport de passatgers amb una estricta política de gestió ambiental (plaques solars, materials biodegradables, separació de residus a bordo, compliment estricta de la directiva MARPOL...) que treballa activament per aconseguir la conscienciació sobre les problemàtiques ambientals dels seus clients.

Tara Expedition és un projecte de base francesa de la «Expedition Foundation», una entitat sense ànim de lucre activa des de l’any 2003. 

Tara és una goleta científica amb un alt compromís amb l’ús d’energies renovables. Equipada amb laboratoris, ha realitzat 11 expedicions científiques, recorrent més de 300.000 quilòmetres, per entendre els efectes del canvi climàtic i la crisi ecològica de l’oceà. Treballa diàriament per augmentar la consciència mediambiental de la societat civil i dels polítics i governs responsables de dur a terme polítiques de protecció del medi natural (i marí). 

 

oceans.taraexpeditions.org