InserVela

Per a molts joves en risc d’exclusió social, el programa d’inserció laboral InserVela s’ha convertit en una oportunitat per agafar el timó de les seves vides i redreçar-les. Una atalaia, enmig d’un mar d’incerteses, des d’on identificar aquelles capacitats que els permetran empoderar-se front la seva vida.

En aquest programa, l’esport de la vela esdevé en l’eix vertebrador perquè els joves, d’entre 16 i 25 anys, provinents de col·lectius vulnerables puguin revertir la manca d’estudis i de feina.

Aquest projecte vol ajudar-los a guanyar més autoestima; a que millorin les seves habilitats socials i comunicatives; a que aprenguin a treballar en equip; i a que prenguin consciència que tenen un futur esperançador per endavant.

Durant els 9 mesos que aproximadament dura aquest programa, en els quals gaudeixen d’un acompanyament socioeducatiu i psicològic per part de diversos professionals, els participants reben una formació teòrica i pràctica de monitor col·laborador i de manteniment d’embarcacions i, una vegada finalitzada la formació, tenen l'oportunitat de treballar com a monitors col·laboradors de vela en clubs nàutics o centres de vela.

Tots ells, un cop acabada la seva formació dintre del programa, tenen l’opció de presentar-se al Cicle Inicial de Tècnic Esportiu en Vela, un Cicle Formatiu de Grau Mig, acreditat pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, que capacita als alumnes per dinamitzar, instruir i concretar la iniciació esportiva de vela; governar embarcacions d’esbarjo de fins a vuit metres, i organitzar, acompanyar i tutelar els esportistes i usuaris durant la participació en activitats, competicions i esdeveniments propis d’aquest nivell.

L’InserVela va ser creat a l’any 2013 per l’Àrea Social de la Federació Catalana de Vela que s’ha implementat a molts municipis de la costa catalana gràcies a la implicació dels Clubs Nàutics, dels Ajuntaments i de les entitats col·laboradores.

L’experiència i els bons resultats de tots aquests anys -on s’ha obtingut un taxa d’abandó molt per sota de la mitjana de projectes similars- deixen palès que l’esforç de tots aquest anys ha valgut la pena i ens anima a continuar creient en aquest projecte.