Millores a l´embarcació

Els vaixells són petits, però la nostra imaginació es prou potent. Busquem sempre com col·locar diversos contenidors o bosses per a poder separar la brossa correctament...ah!i comuniquem als que naveguen amb vosaltres com es fa la separació de brossa al nostre vaixell.

 

Intentarem reutilitzar una ampolleta per a guardar tot l’oli que generem i esperem a arribar a port per a portar-lo al Punt Net o a la deixalleria del municipi.

 

Col·loquem sempre a la vista, cendrers tancats per a les burilles dels fumadors!

 

Podem parar la nostra taula amb plats, gots i coberts fets de plàstic durable o bambu o fusta. Si som molts i hem de comprar gots i plats d’un sol ús, fem-ho amb previsió, i comprem aquells fets amb fècula de patata o blat de moro. El preu és el mateix!

 

Un refresc fred, sempre és un petit luxe quan estàs navegant i si s’ha refredat en una nevera de màxima eficència energetica, encara té millor gust. Com a norma general, millor no col·locar-los a prop de fonts de calor, estalviarem energia.

 

Tal i com hem fet a les dutxes de casa, col·loquem difusors d’aigua amb aire per a potenciar-ne l’estalvi i petis filtres als embornals per a recollir totes les partícules sòlides com restes de menjar o pels. 

Heu pensat mai en col·locar dispensador de sabó ecològic al lavabo? Té moltes avantatges: no el malbarates, pots comprar-lo a granel i t’assegures que tot el sabó que es fa servir al vaixell és respectuós amb el medi ambient. 

Els lavabos portables poden ser una bona opció a escollir si el nostre vaixell es petit i no podem connectar fàcilment a les bombes de port.

 

Deixarem la coberta de l’embarcació molt neta esbandint-la amb aigua dolça que surt d’una mànega amb pistola per a poder controlar el tancament i l’obertura i malbaratar el mínim d’aigua possible. 

 

Com cada any, abans de la temporada, trèiem la nostra embarcació a l’escar per a revisar-la. Cada any, hem de netejar el casc d’aquests organismes que s’incrusten i que ens fan perdre velocitat de creuer. Revisem a les botiges i preguntem als proveïdors, perquè sempre surten noves pintures antifouling respectuoses amb el medi ambient, i cada temporada són més econòmiques. 

 

Recordem sempre de portar mascaretes si trèiem la pintura dels cascos o els pintem de nou ja que s’alliberen partícules que afecten a les vies respiratòries. 

 

Ja ho diu la dita, prevenir abans de curar. Per a evitar-nos sustos i a més ajudar a la conservació del medi marí, procurarem fer un bon manteniment de tot el motor:

Vigilar la sentina, observant si té olors estranyes o si s’observa creixement de fongs. 

Canviar els filtres de l’oli sovint i comprovar totes les juntes i punts per on pot haver-hi fuites d’oli.

Col·locar sota el motor un coixinet absorbent per a recollir petites fuites.

Fer un bon manteniment dels dipòsits de combustible per a evitar petites pèrdues. Comprovar sempre la capacitat dels dipòsits abans d’omplir-los per a evitar vessaments.

Les energies de fonts renobables com el sol o el vent són aliades nostres i  les farem servir sempre que sigui possible. Si l’embarcació ho permet, podem instal·lar plaques solars: el cost inicial és elevat però s’amortitza ràpid, és silenciós i permet tenir energia pel funcionament d’elements com la nevera, bombes o aparells elèctrics/electrònics.

Podem fer servir biodièsel al nostre motor? Preguntem als fabricants!