Regata sostenible

Quan estiguem preparant la regata, o si estem planejant els entrenos de la propera temporada, podem consultar la cartografia que el Departament de Territori i Sostenibilitat té a la seva web per a saber si la zona on farem l’activitat està protegida o no, i si és així, saber quines són les possibles restriccions. Que passi per una zona protegida no implica que no es pugui desenvolupar la activitat, però és important ser conscients de per on naveguem i comunicar-lo als regatistes mitjançant la mateixa pàgina web de l'esdeveniment, als taulells d’anuncis i/o a les parets parets d’envelats o carpes.( http://sig.gencat.cat/visors/enaturals.html). A més, de segur que ens sorprèn la quantitat d’espais que hi  ha protegits a Catalunya i la gran biodiversitat que hi viu. (link a pàgina espècies).

 

A més de xafardejar el visor de zones protegides, podem posar-nos al dia revisant la cartografia de fanerògames que es troba a la mateixa web del Departament de Territori i Sostenibilitat. Així podrem saber si navegarem per damunt d’alguna praderia de plantes (i potser la podem distingir des de l’embarcació), i sabrem a quiness zones no podrem fondejar : ( http://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Article/Herbassars-o-praderies-de-fanerogames-marines-00002.)

 

Saps com fer que els nervis previs a una regata passin millor? Tenint una animada xerrada en el cotxe compartit amb altres participants. Estalviarem combustible, i gaudirem més! La mateixa organització pot promoure aquesta pràctica mitjançant la web de l’esdeveniment i les seves xarxes socials.

 

Quan es preparen regates o esdeveniments necessitem adhesius per a identificar les embarcacions participants. Busquem proveïdors que ens puguin aconseguir enganxines de material reciclat. 

A vegades ens cal port acreditacions de les persones que acudeixen a un esdeveniment. Podem demanar-li al nostre proveïdor habitual que ens imprimeixi les acreditacions en cartró i ens doni uns cordills? O que ens envii unes fundes de plàstic i imprimim l’acreditació en paper i la col·loquem dins? Quan la regata s’acabi, els participants han de tornar les fundes per a reutilitzables en futures regates.

 

Com marquem els grups de sortida? Podem fer servir alguna mena de cordills/teles de colors que no sigui plastificat? 

Com en tot esdeveniment, necessitem imprimir en paper: pensem sempre imprimir en paper reciclat i en B/N. Ah, i sempre reutilitzar les dues cares de les fulles, com a paper en brut per a fer esborranys o fer llistes de material.

 

Sabies que amb el blat de moro o la fècula de patata es fan gots, forquilles i tot tipus de vaixelles? Si hem de comprar per la nostra regata, busquem aquests tipus proveïdors, el preu no varia! I quan acabem, podem llençar-lo al contenidor marró! Cool!

 

Si tenim un servei de cafeteria extern a l’organització, els podem demanar que facin servir vaixella de material reciclat i que sigui compostable (es a dir que sigui material que puguem llençar al contenidor de matèria orgànica en acabar).

Gots de plàstic dur amb el nom de la regata a un baix cost per les festes de cloenda ens ajuda a disminuir el consum de gots d’un sol ús i a més són un record molt bonic!

 

Deia Jacques Costeau que no s’estima allò que no es coneix: avisem als nostres regatistes que l’aigua dolça és un recurs molt escàs a Catalunya amb cartells que convidin a tancar l’aixeta quan no es faci servir i a no jugar amb l’aigua. Estem fent petits canvis per a ser més sostenibles i millorar la conservació del medi natural. Tothom ha de conèixer la campanya, així que col·locarem cartells de #GreenSailing a diversos punts de la zona de regates.

 

Ja se sap que les mànegues amb difusors i/o pistoles d’aigua ajuden a que tinguem un millor control de l’ús de l’aigua. Posem-les a totes les mànegues!

 

Per a evitar totes les petites ampolles d’aigua d’un sol ús, podem col·locar fonts d’aigua dolça per diversos punts, per a reomplir ampolles o cantimplores i amb cons de paper per a beure.

 

 

Sovint, amb tants de colors, i amb brossa tan diversa, ens fem un embolic sobre on llençar una peça de brossa. Per a minimitzar al màxima aquesta confusió, col·locarem els contenidors ben senyalitzats, i de diferents colors per a separar correctament tota la brossa generada: matèria orgànica, paper i envasos i a alguns punts, els de vidre. A cada contenidor li ficarem un cartell explicant que es pot i que no es pot llençar (si pensem en regates internacionals, els cartells han de ser en anglès o amb moltes il·lustracions). 

 

Per definició, en una regata hi ha vent. Aquesta mateix vent que ens permet competir, és el que s’enduu la brossa si els contenidors no tenen un tapa que tanqui bé. Recordem buidar els contenidor varis cops durant el dia. 

 

Espais per als fumadors. Dins de la nostra zona de regates podem disposar d’un espai, el suficientment aïllat de la resta de persones, especialment si són nens o nenes. En aquest espai disposarem d’una zona amb cendrers per a la recollida de burilles.