Home \ Notícies \ La Llei de Costes obliga al tancament del Club Nàutic Pineda de Mar
Novembre 4, 2019 11:09 am

La Llei de Costes obliga al tancament del Club Nàutic Pineda de Mar

Published by Leave your thoughts

L’històric club maresmenc tanca les seves portes després de 29 anys d’història

El Club Nàutic Pineda de Mar, un dels històrics de la vela catalana, ha finalitzat la seva activitat després de 49 anys en funcionament. La històrica entitat comptava amb 100 socis, una massa social de 1.500 persones i 10 empleats. D’aquesta manera es tanca el capítol del club maresmenc, que s’ha vist forçat per la modificació de la Llei de Costes per la qual s’obliga als clubs amb instal·lacions nàutiques a tenir una superfície màxima de base nàutica de 300 metres quadrats per rebre o renovar concessions.

El tancament del Club Nàutic Pineda de Mar s’uneix als de Cabrera de Mar i Canet de Mar, els primers afectats per l’actualització de la normativa. Fins a vuit clubs més, la gran majoria dels quals amb més 50 anys d’història i alguns que fins i tot superen el segle d’existència, es troben en la mateixa situació i esperant a rebre una notificació que els obligui a cessar les seves activitats. En total, la nova Llei de Costes posa en perill l’activitat d’uns 3.500 socis i els llocs de treball directe de més de 250 persones a Catalunya.

“És una situació crítica per a la vela, tant a nivell competitiu com lúdic. El Club Nàutic Pineda de Mar és el nou afectat d’una llei que deixa de banda els milers de persones que gaudeixen de l’esport a tot el territori. Ens tanquen les portes del mar als ciutadans. Estem en contacte constant amb tots els clubs que es troben en situacions similars per intentar revertir la situació i preservar, a través de la campanya Defensem la vela”, ha assegurat el president de la Federació Catalana de Vela, Xavier Torres.

Els clubs catalans, en una situació crítica

La problemàtica va sorgir el 2013, amb la remodelació que el Ministeri de Transició Ecològica va realitzar sobre la Llei de Costes, promulgada originalment el 1988. Aquesta actualització limita les concessions als clubs amb una base nàutica igual o inferior als 300 metres quadrats, una superfície que en molts casos és insuficient per comptar amb els equipaments necessaris per al correcte desenvolupament de la pràctica de la vela.

En cas de no complir-ho, les multes poden ascendir fins als 60.000 euros i afecten directament els seus presidents, que han de respondre-hi amb el seu patrimoni, fet que força a moltes al tancament de les seves instal·lacions. La modificació de la llei, però, no afecta els locals de restauració que es trobin a primera línia de mar.

“Defensem la vela”, contra la nova Llei de Costes

Davant el que consideren una injustícia, la Federació Catalana de Vela abandera la campanya “Defensem la Vela”, que el 25 d’abril va dur els vaixells al centre de Barcelona. Membres de totes les entitats afectades es van concentrar a la Plaça de la Catedral, que va ser ocupada amb algunes de les embarcacions dels usuaris afectats.

Després de la concentració, el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, es va comprometre a liderar les converses amb el Govern central per desencallar la situació i així mantenir la base de l’esport més llorejat en la història de l’olimpisme espanyol.

Categorised in:

This post was written by Federació Catalana de Vela